Voor de makkelijkste vleesgerechten die snel en gezond zijn
Vlees is voor veel mensen het belangrijkste onderdeel van de maaltijd. Er zijn vele soorten en maten van vlees bij de slager te vinden en ook heeft elke soort vlees zijn eigen bereidingswijze. Met een aantal basistechnieken en recepten heb je al snel in korte tijd een prachtig ruikend (en smakend) stukje vlees op tafel gezet. Maar er zijn ook tegenstanders van vlees vanwege de gezondheidsrisico's. Wat zijn de voor-en delen van het eten van vlees en hoe kan ik vlees op een gezonde manier bereiden?
De voordelen van het eten van vlees
- Vleeseiwit is zeer efficiënt en compact. Het kost meer middelen om rundvlees dan graan te produceren, maar het eten van vlees geeft het menselijk lichaam veel meer waar voor je geld. Een gram rood vlees levert vijf keer meer energie op dan het bedrag aan rijst en bonen. Ook kunnen bonen en rijst zorgen voor een disbalans in je lichaam.
- Rood vlees bevat veel ijzer en vitamine B in een vorm die gemakkelijk wordt geabsorbeerd door het menselijk lichaam. Vegetariërs hebben het moeilijk bij het eten van deze voedingsstoffen en moeten meestal B12 en ijzer supplementen slikken.
- Mensen kunnen niet leven zonder de consumptie van eiwitten. Het eiwit in vlees is verzadigd. Dit geldt niet alleen van rood vlees, maar ook van gevogelte en vis. Het is de meest voorkomende bron van eiwitten en wordt beschouwd als een van de beste bronnen van eiwit, want het bevat alle essentiële aminozuren en is noodzakelijk voor de uitvoering van de stofwisseling. Vegetariërs moeten daarom voorzichtig zijn en bij de maaltijd een combinatie van granen en peulvruchten eten om alle eiwitten binnen te krijgen die nodig is het menselijk lichaam in stand te houden.
- Vlees is een uitstekende bron van zink. Zink helpt bij de vorming van weefsels en bij de stofwisseling. Ook voorkomt het dat testosteron omgezet wordt in oestrogeen (dit is vooral gunstig voor de mannen) en zal strijden tegen verkoudheid en griep. Ook helpt zink bij het ondersteunen van een goede nachtrust.
- Andere essentiële voedingsstoffen (vitamines) zijn gevonden in rundvlees zijn vitamine A, B en D, die helpen bij het in stand houden van het centrale zenuwstelsel en bij het ondersteunen van sterke botten, gezonde ogen en tanden en de geestelijke gezondheid.
Gezondheidsrisico's
Een van de meest verontrustende risico´s dat direct verband wordt gebracht met het consumeren van een overmatige hoeveelheid vlees is de ontwikkeling van verschillende vormen van kanker. Het verhoogde risico op het ontwikkelen van borst, lever, alvleesklier, long, en Lever kanker zijn allemaal in verband gebracht met de overmatige consumptie van met name rood vlees. De vooruitgang van Diabetes heeft ook te maken met het eten van te veel vlees. Deze vermeende verhoogde kanker risico's zijn niet van toepassing op alle soorten vlees, maar zit vaak in verwerkt vlees (ham, worst, hotdogs,spek) en de fabriek gekweekt vlees.. Verschillende aandoeningen zoals hartziekten, osteoporose en de beruchte kanker zijn bekend die kunnen opbloeien uit een van de verbindingen door het hoge zuurgehalte in de vleesproductie. Andere gezondheid gerelateerde problemen met de consumptie van vlees is de hoge concentratie van cholesterol en het verzadigde vetgehalte die schadelijk kan zijn voor je hart (helpt bij de ontwikkeling van hart-en vaatziekten). Het menselijk lichaam is niet in staat om eiwitten op te slaan, waardoorr het eten van een onredelijke hoeveelheid vlees schade aan de nieren kan veroorzaken of zelfs nierfalen kan creëren. Onnodige niveaus van eiwit in uw systeem kan ook te veel calcium verwijderen uit het lichaam. Constipatie is ook een effect van te veel vlees en eiwit consumptie.
Tips voor een gezonde balans
Vlees is een heerlijke aanvulling op de maaltijd en is voor veel mensen ook het belangrijkste. Om je vleesconsumptie een stuk gezonder te maken zou je het volgende kunnen doen:
- Gebruik biologisch gemalen vlees in plaats van pakket hamburger vlees.
- Sommige verwerkt vlees bevat nitraten. Zet het vlees even in de magnetron of marineer het met azijn om de hoeveelheid schadelijk stoffen te verlagen in het vlees.
- Als je vlees wilt bereiden op de grill kun je het best gebruik maken van propaan in plaats van houtskool. Dit is ook nog eens een stuk voordeliger dan de houtskool.
- Als je rood vlees wilt te eten, doe het met mate. Er wordt adviseert dat een volwassene 6 gram vlees per dag consumeert.
- Eet je meer dan dat? Dan kun je misschien een deel van het vlees vervangen door niet-vlees eiwitbronnen zoals bonen, noten, eieren of vis.