Ladycurious » Specials » Makkelijke vleesgerechten
Artikelen om van te leren en te genieten!

Voor de makkelijkste vleesgerechten die snel en gezond zijn

Voor de makkelijkste vleesgerechten die snel en gezond zijn Vlees is voor veel mensen het belangrijkste onderdeel van de maaltijd. Er zijn vele soorten en maten van vlees bij de slager te vinden en ook heeft elke soort vlees zijn eigen bereidingswijze. Met een aantal basistechnieken en recepten heb je al snel in korte tijd een prachtig ruikend (en smakend) stukje vlees op tafel gezet. Maar er zijn ook tegenstanders van vlees vanwege de gezondheidsrisico's. Wat zijn de voor-en delen van het eten van vlees en hoe kan ik vlees op een gezonde manier bereiden?

De voordelen van het eten van vlees

 • Vleeseiwit is zeer efficiënt en compact. Het kost meer middelen om rundvlees dan graan te produceren, maar het eten van vlees geeft het menselijk lichaam veel meer waar voor je geld. Een gram rood vlees levert vijf keer meer energie op dan het bedrag aan rijst en bonen. Ook kunnen bonen en rijst zorgen voor een disbalans in je lichaam.
 • Rood vlees bevat veel ijzer en vitamine B in een vorm die gemakkelijk wordt geabsorbeerd door het menselijk lichaam. Vegetariërs hebben het moeilijk bij het eten van deze voedingsstoffen en moeten meestal B12 en ijzer supplementen slikken.
 • Mensen kunnen niet leven zonder de consumptie van eiwitten. Het eiwit in vlees is verzadigd. Dit geldt niet alleen van rood vlees, maar ook van gevogelte en vis. Het is de meest voorkomende bron van eiwitten en wordt beschouwd als een van de beste bronnen van eiwit, want het bevat alle essentiële aminozuren en is noodzakelijk voor de uitvoering van de stofwisseling. Vegetariërs moeten daarom voorzichtig zijn en bij de maaltijd een combinatie van granen en peulvruchten eten om alle eiwitten binnen te krijgen die nodig is het menselijk lichaam in stand te houden.
 • Vlees is een uitstekende bron van zink. Zink helpt bij de vorming van weefsels en bij de stofwisseling. Ook voorkomt het dat testosteron omgezet wordt in oestrogeen (dit is vooral gunstig voor de mannen) en zal strijden tegen verkoudheid en griep. Ook helpt zink bij het ondersteunen van een goede nachtrust.
 • Andere essentiële voedingsstoffen (vitamines) zijn gevonden in rundvlees zijn vitamine A, B en D, die helpen bij het in stand houden van het centrale zenuwstelsel en bij het ondersteunen van sterke botten, gezonde ogen en tanden en de geestelijke gezondheid.

Gezondheidsrisico's

Een van de meest verontrustende risico´s dat direct verband wordt gebracht met het consumeren van een overmatige hoeveelheid vlees is de ontwikkeling van verschillende vormen van kanker. Het verhoogde risico op het ontwikkelen van borst, lever, alvleesklier, long, en Lever kanker zijn allemaal in verband gebracht met de overmatige consumptie van met name rood vlees. De vooruitgang van Diabetes heeft ook te maken met het eten van te veel vlees. Deze vermeende verhoogde kanker risico's zijn niet van toepassing op alle soorten vlees, maar zit vaak in verwerkt vlees (ham, worst, hotdogs,spek) en de fabriek gekweekt vlees.. Verschillende aandoeningen zoals hartziekten, osteoporose en de beruchte kanker zijn bekend die kunnen opbloeien uit een van de verbindingen door het hoge zuurgehalte in de vleesproductie. Andere gezondheid gerelateerde problemen met de consumptie van vlees is de hoge concentratie van cholesterol en het verzadigde vetgehalte die schadelijk kan zijn voor je hart (helpt bij de ontwikkeling van hart-en vaatziekten). Het menselijk lichaam is niet in staat om eiwitten op te slaan, waardoorr het eten van een onredelijke hoeveelheid vlees schade aan de nieren kan veroorzaken of zelfs nierfalen kan creëren. Onnodige niveaus van eiwit in uw systeem kan ook te veel calcium verwijderen uit het lichaam. Constipatie is ook een effect van te veel vlees en eiwit consumptie.

Tips voor een gezonde balans

Vlees is een heerlijke aanvulling op de maaltijd en is voor veel mensen ook het belangrijkste. Om je vleesconsumptie een stuk gezonder te maken zou je het volgende kunnen doen:
 • Gebruik biologisch gemalen vlees in plaats van pakket hamburger vlees.
 • Sommige verwerkt vlees bevat nitraten. Zet het vlees even in de magnetron of marineer het met azijn om de hoeveelheid schadelijk stoffen te verlagen in het vlees.
 • Als je vlees wilt bereiden op de grill kun je het best gebruik maken van propaan in plaats van houtskool. Dit is ook nog eens een stuk voordeliger dan de houtskool.
 • Als je rood vlees wilt te eten, doe het met mate. Er wordt adviseert dat een volwassene 6 gram vlees per dag consumeert.
 • Eet je meer dan dat? Dan kun je misschien een deel van het vlees vervangen door niet-vlees eiwitbronnen zoals bonen, noten, eieren of vis.
Bakken, stoven en braden van vlees: De bereidingstijd

Bakken, stoven en braden van vlees: De bereidingstijd

Voor het bereiden van een lekkere maaltijd hoef je helemaal niet lang in de keuken te staan. Een vleesgerecht is altijd een goede keuze. Het is eenvoudig te bereiden en komt in vele variaties. Het is…
Makkelijk snel en lekker: Lamsvleesgerechten

Makkelijk snel en lekker: Lamsvleesgerechten

Iedere dag weer de vraag, wat eten we vandaag? Makkelijk en snel een maaltijd bedenken is niet altijd even eenvoudig. Gelukkig zijn er een aantal basisgerechten waarmee je in relatief korte tijd en me…
Makkelijke en gezonde gerechten: Varkensvlees

Makkelijke en gezonde gerechten: Varkensvlees

Iedere dag weer de vraag, wat eten we vanavond? Varkensvlees wordt veel gegeten in Nederland. Het is niet duur en eenvoudig te bereiden. De basisgerechten zijn vaak wel bekend bij mensen, maar er zijn…
Makkelijke gerechten: Biefstuk

Makkelijke gerechten: Biefstuk

Bij het maken van een makkelijk gerecht wordt niet snel gedacht aan biefstuk. Vaak wordt gedacht dat biefstuk bereiden ingewikkeld en tijdrovend is. Terwijl dit ontzettend meevalt. Binnen een half uur…
Makkelijke gerechten: Gehakt

Makkelijke gerechten: Gehakt

Het maken van een gehaktbal klinkt ingewikkelder dan het is. Met een aantal basisvaardigheden heb je al snel een eigen gehaktbal ontwikkeld. Maar met gehakt kun je nog meer variëren. Er zijn een aanta…
Makkelijke gerechten: Ham

Makkelijke gerechten: Ham

Het is iedere dag weer de vraag wat voor maaltijd je nu weer op tafel moet zetten. Een lekkere maaltijd vergt al snel veel tijd, geld en kennis. Toch zijn er ook genoeg gerechten die snel, gemakkelijk…
Makkelijke gerechten: Kalfsvlees

Makkelijke gerechten: Kalfsvlees

Iedere keer weer een originele maaltijd op tafel zetten is een uitdaging. Veel recepten kosten teveel tijd, geld en vragen om veel verschillende ingrediënten. Toch zijn ook genoeg makkelijke gerechten…
Makkelijke gerechten: Rundvlees

Makkelijke gerechten: Rundvlees

Het bereiden van een maaltijd kan duur en tijdrovend zijn. Vaak heb je veel verschillende ingrediënten nodig of sta je minstens een paar uur in de keuken. Toch zijn er ook genoeg makkelijke recepten d…
Gepubliceerd door Ladycurious op 12-10-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: NEON, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://thinkprogress.org/climate/2014/06/27/3454129/eating-meat-carbon-emissions/
 • http://chriskresser.com/does-red-meat-cause-inflammation-and-impaired-glucose-metabolism
 • http://www.osteopathietexel.nl/pages/voeding_vlees.htm
Schrijf mee!