Ladycurious » Specials » Het weer

Het ontstaan van onweer, wolken en een regenboog

Het ontstaan van onweer, wolken en een regenboog Tijdens feestjes, onderonsjes en zelfs vergaderingen wordt erover gesproken; het weer. Ondanks dat we geen enkele invloed op het weer kunnen uitoefenen fascineert het mensen al jaren. Hoe ontstaat bijvoorbeeld een regenboog en welke wolken en bliksem zijn gevaarlijk? Onderzoekers zijn al menig jaar bezig om al deze vragen te beantwoorden. Het weer is iedere dag anders en heeft iedere dag andere effecten op de wereld.

Het weer is iedere dag anders

Het weer wordt bepaald door verschillende factoren. De wind, temperatuur, bewolking en neerslag zijn de belangrijkste. Maar ook de luchtvochtigheid en de bedekkingsgraad hebben invloed op het uiteindelijke weer. De KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) onderzoekt deze factoren. De resultaten vormen een weersverwachting die we uiteindelijk op tv zien tijdens het weerbericht. Iedere dag is dit anders en ook verandert het gaandeweg de dag. Sommige type weer kunnen gevaarlijk zijn, terwijl anderen juist voor prachtige beelden zorgen. Van welk weer word jij het gelukkigst?

Een regenboog in de lucht

Tijdens maar soms ook na een regenbui ontstaat er een prachtige regenboog. Het komt ook voor dat er een dubbele regenboog ontstaat. De weerkaatsing van het licht op de regendruppels of dauw zorgt voor dit visuele kleurpalet. Overal ter wereld wordt dit fenomeen aanschouwd en ook bestaan er verschillende theorieën over het daadwerkelijke ontstaan van regenbogen.

Het ontstaan van wolken

Gedurende de dag zullen verschillende wolkenpatronen het zicht passeren. Menig wolk staat hoog aan de lucht maar er zijn ook wolken die laag bij de grond hangen. Elk wolk heeft dus zijn eigen vorm en functie. Om deze wolken uit elkaar te kunnen houden hebben wetenschappers de wolken geclassificeerd. Er zijn 4 hoofdcategorieën uitgekomen;
  1. Cirrus wolken
  2. Cumulus wolken
  3. Stratus wolken
  4. Numbus wolken

Ook bestaan er variaties op bovenstaande wolken. In totaal zijn er 10 sub categorieën wolken te onderscheiden. Iedere vorm verschilt in zowel zijn algemene vorm als de hoogte waarin de wolk zich bevindt.

Het onweert en het bliksemt

Tijdens een zware regenbui (met name tijdens warme zomers) kunnen er grote onweerswolken ontstaan. De lucht wordt donker en in de verte is vaak al gedonder te horen. Ondanks dat het geluid voor veel mensen beangstigend is, is onweer vaak veilig. Natuurlijk is het altijd verstandig om zo snel mogelijk naar binnen te gaan en zeker niet op een open veld of bij bomen te blijven staan. Net zoals bij wolken zijn er ook verschillende types van bliksem. De bliksem die het meeste gevaar kan veroorzaken is de bliksem die naar de grond gaat in plaats van te ontladen in een andere wolk. In verschillende nieuws items is te lezen over mensen en objecten die geraakt zijn door blikseminslag. Deze blikseminslag kan dodelijk zijn en heeft aan vele bosbranden bijgedragen.
Het ontstaan van licht en een dubbele regenboog

Het ontstaan van licht en een dubbele regenboog

Iedereen heeft weleens vol verbazing naar een regenboog gekeken. Je waardeert direct de schoonheid van de natuur. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe een regenboog tot stand komt? Het heeft alles t…
Wat betekent een regenboog? Mythes over de hele wereld

Wat betekent een regenboog? Mythes over de hele wereld

Wie heeft er weleens vol verbazing naar een regenboog gekeken en zich afgevraagd hoe dit nou is ontstaan? Tegenwoordig kunnen we via de wetenschap precies achterhalen hoe natuurverschijnselen ontstaan…
Betekent een regenboog het einde van een storm?

Betekent een regenboog het einde van een storm?

Een regenboog heeft iedereen ondertussen wel een keer mogen aanschouwen. Het verschijnt hoog aan de horizon en kan soms wel enkele minuten aanhouden. Een regenboog wordt gezien als een positief teken.…
Welke verschillende soorten wolken zijn er?

Welke verschillende soorten wolken zijn er?

Wanneer je naar de lucht kijkt zie je ze vaak. Wolken komen in alle verschillende vormen en maten. Sommige zijn echt laag bij de grond en anderen zijn zo hoog in de lucht dat een vliegtuig er amper bo…
Welke soorten bliksem zijn gevaarlijk?

Welke soorten bliksem zijn gevaarlijk?

Meestal zie je een zware onweersbui al ruim van te voren aankomen. Grote dikke wolken stapelen zich op en in de verte is het gedonder al hoorbaar. Wanneer de onweer dichter bijkomt, zal ook de eerste…
Gepubliceerd door Ladycurious op 05-03-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SturmjaegerTobi, Pixabay (bewerkt)
  • https://wetenschap.infonu.nl/weer/145122-welke-soorten-bliksem-zijn-gevaarlijk.html
  • https://wetenschap.infonu.nl/weer/143405-welke-verschillende-soorten-wolken-zijn-er.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Blikseminslag_bij_mensen
  • http://www.encyclo.nl/begrip/weer