Ladycurious » Specials » Makkelijke visgerechten
Artikelen om van te leren en te genieten!

Bereid makkelijk, snel en gezond visgerechten

Bereid makkelijk, snel en gezond visgerechten Iedereen wil wel een lekkere, gezonde maaltijd klaarmaken. Maar het moet vooral niet al te ingewikkeld en tijdrovend zijn. Vis is een goede keuze als het hierop aankomt. Met weinig ingrediënten en vrij eenvoudige basisvaardigheden heb je in korte tijd iets heerlijks gemaakt. Wat dacht je van een garnalencocktail, schelvisfilet met mosterdsaus of gebakken mosselen? Kies je favoriete gerecht en maak het je eigen.

Waarom zou je meer vis moeten eten?

Vis is een heerlijke afwisseling binnen je voedingspatroon. Maar het is ook nog eens ontzettend gezond. Vis is een product dat rijk is aan opbouwende voedingstoffen die wij dagelijks nodig hebben. Vis bevat veel omega 3 vetzuren, wat een krachtige hoeveelheid vitamines en mineralen bevat voor je lichaam. En dit helpt ook nog eens bij de voorkoming van diabetes. Vis bevat veel eiwit en is over het algemeen caloriearm. Hoe vetter de vis, hoe meer calorieën.

Garnalen hebben een hoge voedingswaarde en zijn caloriearm. Ze bevatten veel vitamine B12, selenium en hebben een laag vetgehalte. Selenium verminderd de kans op verschillende soorten kanker en hart-en vaatziekten. En het is vanwege het lage vetgehalte, altijd in een dieet te gebruiken. 100 gram garnalen bevat namelijk amper 1% vet.

Ook mosselen zijn rijk aan vitaminen, kalk, fosfor en mineralen. Mosselen zitten boordevol eiwitten en bevatten weinig vet. Deze vetten vallen onder de noemer 'onverzadigde vetzuren', wat betekent dat het eten van mosselen geen cholesterolverhoging teweeg kan brengen.

Ondanks dat het een stuk minder gezond is eten we in het dagelijks leven meer varken, rund en kip, Vlees is nou eenmaal makkelijk te bereiden en mensen denken ook vaak dat het sneller klaar is. Dat vis prijziger is zal hierin ook meespelen. Toch zouden mensen vaker vis moeten eten en hierdoor ervaren dat prijs- kwaliteit dan de bovenhand neemt. En na het bereiden van een visgerecht zul je zien dat het in de praktijk net zoveel tijd in beslag neemt.

Welke soort vis wil je bereiden?

Wil je magere of vette vis?

Het bereiden van vis kan op verschillende manieren. In de artikelen is daar alles over te lezen. De recepten zijn op basis van één vissoort. Wil je variëren met de vis dan is het verstandig na te gaan of je een magere of vette vis wil. Hoe vetter de vis, hoe meer calorieën het gerecht zal bevatten.
 • Magere vissoorten zijn wijting kabeljauw, tonijn, poon,tong, schelvis, tarbot, schol en baars of snoekbaars.
 • Mager tot vette vissoorten zijn forel, heilbot, bot en karper
 • Vette vissoorten zijn haring, sardine, ansjovis, paling, makreel en zalm

Hoeveel heb ik per persoon ongeveer nodig?

 • Voor het bereiden van een hele vis, zoals schelvis, is één per persoon voldoende.
 • Voor het bereiden van visfilets, zoals schol, moet je ongeveer 250 gram per persoon rekenen.
 • Voor het bereiden van een moot vis moet je ongeveer 200 tot 250 gram per persoon rekenen.
 • Voor het bereiden van mosselen is het belangrijk om minstens 1 kilo per persoon te rekenen. Er blijft veel afval over en uiteindelijk zul je slechts 150 tot 200 gram mosselen overhouden.
 • Reken voor bereiden van garnalen ongeveer 300 gram per persoon in een gerecht en 200 gram in een cocktail of salade.
 • Bij verse vis moet je er rekening mee houden met het afval. De graten, kop grootte en schalen of schelpen bepalen de hoeveelheid afval.

Begin met de recepten!

In de artikelen van deze special vind je vis, garnaal en mosselgerechten. De gerechten zijn simpel en snel te bereiden. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde soort ingrediënten, zodat je ook een ander recept gemakkelijk kunt uitproberen. Deze gerechten vormen de basis voor een lekkere maaltijd. In het artikel over de bereiding van vis lees je meer over eenvoudige bereidingstechnieken. Wanneer je een gerecht eenvoudig weet te bereiden, kun je variëren met de ingrediënten om zo nieuwe eigen creaties te ontwikkelen. En dat werkt weer motiverend om nieuwe recept te proberen. Welke gerechten zijn jouw favoriet?
Het makkelijk bereiden van gezonde visgerechten

Het makkelijk bereiden van gezonde visgerechten

Het bereiden van vis lijkt soms heel ingewikkeld. Dit valt in de praktijk gelukkig wel mee! Er bestaat voor elke manier van bereiding een aantal basisvaardigheden. Wanneer je deze basisvaardigheden be…
Makkelijke gerechten: Vis

Makkelijke gerechten: Vis

Niet iedereen heeft zin om uren in de keuken te staan voor je iets lekkers op tafel kan zetten. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet! Met een aantal simpele ingrediënten kun je snel voor een heerlijk…
Makkelijk, snel en gezond: garnalengerechten

Makkelijk, snel en gezond: garnalengerechten

Niet iedereen heeft zin om uren in de keuken te staan om iets lekkers op tafel kan zetten. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet! Met een aantal simpele ingrediënten kun je snel voor een heerlijk gezon…
Makkelijk, gezond en snel bereid: Gerecht met mosselen

Makkelijk, gezond en snel bereid: Gerecht met mosselen

Wanneer we een lekkere maaltijd willen bereiden, willen we vaak niet lang in de keuken staan. Het bereiden van mosselen klinkt dan al snel tijdrovend en ingewikkeld. In de praktijk valt dit echter ont…
Gepubliceerd door Ladycurious op 08-09-2014, laatst gewijzigd op 15-03-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Oldzooey WPiS, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • Rhoer van der, S (2007) Het margriet kookboek. Uitgeverij: Van Dishoeck/ Unieboek b.v
Schrijf mee!