Oorzaken, symptomen en behandelingen bij gebitsproblemen
Veel mensen vinden dat je tanden het visitekaartje van je gezicht is. Wanneer je problemen met je tanden hebt, straal je dit vaak ook naar buiten uit. Er zijn ook veel gebitsproblemen die niet zichtbaar zijn en zich in de tanden, kiezen of tandvlees nestelen en veel last kunnen veroorzaken. De oorzaken van gebitsproblemen zijn vaak simpel te achterhalen. De symptomen van de problemen kunnen echter bij iedere aandoening en ieder persoon verschillen. Welke gebitsproblemen zijn er en welke behandelingen kun je ondergaan om ervan af te komen?
Het ontstaan van gebitsproblemen
In een gezonde mond liggen alle tanden en kiezen netjes naast elkaar met het tandvlees er strak omheen. Wanneer het tandvlees wordt teruggetrokken kunnen er gevoelige tanden ontstaan. Dit kan voor veel gevoeligheid zorgen. Wat veel mensen niet weten dat is dat eenmaal teruggetrokken tandvlees, niet meer terugkomt. Hierdoor komt een deel van de wortel of tand bloot te liggen, wat een aangename broedplaats is voor nieuwe zuren en bacteriën. Omdat er op dit gedeelte van de tand geen glazuur zit, zullen zuren en bacteriën hier sneller door de tand heen kunnen om voor grotere gebitsproblemen te zorgen.
Zijn gebitsproblemen altijd te voorkomen?
Ook al poets je op de juiste manier, heb je juiste materialen en eet/drink je de juiste producten, dan nog is het mogelijk om een gaatje, ontsteking of andere tandheelkundig probleem te ontwikkelen. Het menselijk lichaam werkt in een sneltreinvaart door en vaak hebben we te laat grip op de problemen. Daarom wordt het ook zo aangeraden om in ieder geval eens per jaar naar de tandarts te gaan. Hij/zij kan zal het gebit uitgebreid onderzoeken en kan direct constateren waar de gevoeligheden liggen.
Hoe kun je de schade in je gebit beperken?
- Je tanden poetsen na elke maaltijd is de beste manier om de kans op het ontwikkelen van gaatjes te verlagen
- Kauwen op suikervrije kauwgom of iets met xylitol zal ook helpen bij het minimaliseren van de schade
- Drink alleen suikerhoudende en zure dranken bij de maaltijden en nooit voor het slapen gaan
- Dranken die specifiek bijdragen aan tandbederf zijn : melk, energiedranken, eiwit, wijn, bier, thee, koffie, smoothies en alle vruchtensappen. Probeer deze zoveel mogelijk in combinatie met water te nuttigen en waar mogelijk compleet te vermijden.
- Het spoelen van uw mond met water na het drinken van schadelijke drankjes kan helpen de hoeveelheid zuur dat in contact komt met de tanden te verminderen. Een rietje helpt ook het contact met de zuren op de tanden te verminderen.